Tan a prop que t’hi transporta

Occitània és una nació sense estat al terç sud de l’Estat francès, 12 valls dels Alps d’Itàlia, Mònaco i la Vall d’Aran. L’occità és llengua oficial a Catalunya, en la seva variant aranesa. Potser heu estat al país i no l’heu vist. Escoltem-lo!

Episodis

Vídeo
Audio

Episodi XIII: Carcassona Disneyland, l’esport del poble i el primer cantautor

En el nostre episodi més tretzista, veurem la ciutat encastellada més famosa d'Occitània i trobarem l'esport més estimat per aquesta nació, el Rugby de XIII, on de les grades estant els crits més comuns es mantenen en occità.

Ens submergim dins la infantesa del cantautor Claudi Martí qui evoca una Carcassona on convivien de manera quotidiana l'occità, el català, el castellà i els diferents accents del francès.

Claudi Martí, fill de mare aragonesa, va ser el pare de la Nova Cançó Occitana, qui bevent de Paco Ibáñez va començar la cançó protesta en llengua d'òc emportat encara per la flama de la revolució de maig del 1968.

En Zaku ens explica què està passant a internet, amb el nou baròmetre de llengües que posa el català a la 12a posició d'influència mundial. Voleu saber quina influència té l'occità mundialment? Us comentem que és el manifest ecolingüístic i celebrem el carnestoltes per uns instants.

Així mateix, ens obrim respecte dels nostres problemes amb la beguda, més concretament la Blanqueta de Limós?, la que es pot considerar la recepta original del cobdiciat xampany.

Avui ens visita un component de La Talvera. La Talvera és un grup d'investigació musical i cultural occità, que entre d'altres prenen gravacions de veu arreu dels pobles occitans per a generar fons de recerca i atles lingüístics. Això ens agrada força!

És el català un dialecte de l'occità? És l'Aragonès una llengua de la família de l'occità? El nostre convidat a plató Quentin Peyràs fa anys que aprofundeix en el model per definir l'occità i aprendre a reconèixer-lo. Ens pot localitzar els límits geogràfics de l'Occitània gran i resoldre, fins i tot, per què parlars tan llunyans com l'aranès i el gardiòl són la mateixa llengua.

Gaudiu d'aquest País Invisible!

#Champagne és occità

Amunt!