Tan a prop que t’hi transporta

Occitània és una nació sense estat al terç sud de l’Estat francès, 12 valls dels Alps d’Itàlia, Mònaco i la Vall d’Aran. L’occità és llengua oficial a Catalunya, en la seva variant aranesa. Potser heu estat al país i no l’heu vist. Escoltem-lo!

Episodis

Vídeo
Audio

Episodi 15: Marselha, mescla i armonia (amb Rodin Kaufmann)

Som a la ciutat més gran d’Occitana i una de les ciutats més mestisses de l’Estat Francés.

Revisem el naixement del cinema, que va ocórrer a Ciutat, a la provença, i la primera figura occitana del cinema: Felicien Trewey i un director occità: Marcel Pagnol.

En Zaku descobreix l’origen pagà dels Carnestoltes dins la festa de l’ós que es manté des del neolític dels països catalans fins a Sardenya. Ens proposem dins el conjunt de l’arc nord mediterrani i del conjunt hispanoamericà.

Entrevistem en català el productor musical i raper Rodin Kaufmann, qui comença a cantar en Occità amb Lo Còr de la Plana, un projecte musical de la companyia L’Amparó dirigida per Manu Therón en que els joves de barri marsellesos aprenen polifonies i percussions.

Parlem de les influències musicals de Rodín. La música tradicional occitana o Bad Bunny són referents presents en el seu estil eclèctic. Sobre la llengua, diu: “Estic cansat de lluitar cada día per parlar occità a França, a Les Balears en canvi els hi sembla molt bé”.

La Valenciana Tesa i Gigi de Nissa ens fan bellugar amb l’adaptació d’OC Brigada del Parla Patois de Massilia Sound System, ara per dir, que no només l’occità, si no que el català té futur.

Amunt!