X TANCA

Tan a prop que t’hi transporta

Occitània és una nació sense estat al terç sud de l’Estat francès, 12 valls dels Alps d’Itàlia, Mònaco i la Vall d’Aran. L’occità és llengua oficial a Catalunya, en la seva variant aranesa. Potser heu estat al país i no l’heu vist. Escoltem-lo!

Episodis

Vídeo
Audio

Episodi 16: Tolosa, vila rosa i gai saber

És la tercera ciutat d’Occitània però en té els aires de capital! L’epicentre de la indústria aeroespacial europea és una vila de color rosa pel seu maó, Tolosa, també dita “la ciutat dels Ramons”.

Com parlen/com parlem? Dos nens tolosencs reaccionen al català i aprenem falsos amics (paraules que confonen).

D’ON VE LA SIMILITUD ENTRE OCCITÀ I CATALÀ?
Català, Valencià, Occità, Llemosí i Provençal van tenir-se per la mateixa llengua en el passat s. XIX. Escolteu la paraula de Zaku.

Una de les darreres ciutats amb Càtars a caure sota la creuada. Encara després de l’annexió a França, s’hi crearien els Jocs Florals en provençal, el 1323.

Què passa al bar de l’Universitat? Per conèixer la vida Universitària de Tolosa i la seva comunitat contactem amb l’il·lustre Rafèu Sichel, Doctor en lingüística occitana qui estudia l’empremta de l’Occità en el Francés contemporani.

Per tancar enfrontem un leviatà electrònic: la reversió de “Cavaller”, cançó poema d’Eric Fraj de la Nova Cançó qui prenia encara el poema de Robert Martí sobre la força de la gent contra el sistema colonitzador.

Amunt!