Tan a prop que t’hi transporta

Occitània és una nació sense estat al terç sud de l’Estat francès, 12 valls dels Alps d’Itàlia, Mònaco i la Vall d’Aran. L’occità és llengua oficial a Catalunya, en la seva variant aranesa. Potser heu estat al país i no l’heu vist. Escoltem-lo!

Episodis

Vídeo
Audio

Episodi 3: Foix i les cançons de dones

El tercer capítol de País Invisible ens porta al Comtat de Foix, un territori amb molta història i una identitat molt marcada. Descobrim quin occità parlen allà on el llenguadocià i el gascó es fonen i coneixem les històries que la Pascala Respaud amaga sota els branquillons del seu carretó i que canta amb el grup Revelhet.

Un cop en Zaku ens ha posat al dia de les xarxes socials parlem de la història de Foix amb un dels més grans historiadors del país, en Patrici Pojada que és també catedràtic a la Universitat de Perpinyà, membre del Consell lingüístic del Congrés Permanent de la Llengua Occitana, de l’Institut d’Estudis Aranesos i de la secció d’història de l’Institut d’Estudis Catalans.

I no podem deixar el Comtat de Foix sense recordar la Rosina de Pèira, la gran figura de la cançó occitana que ens va deixar el juny de 2019. L’homenatge li fa l’Alidé Sans amb la cançó que tanca el programa, “la filha a maridar”, un #branle tradicional de la Vall d’Aussau que tot occità coneix gràcies a la Rosina. La tradició occitana és plena de cançons de dones que reflexionen sobre la vida en primera persona i testimonien uns costums que no han canviat gaire. En aquesta ocasió, una dona explica com enyora la vida de soltera quan era jove i rebel.

Amunt!