Tan a prop que t’hi transporta

Occitània és una nació sense estat al terç sud de l’Estat francès, 12 valls dels Alps d’Itàlia, Mònaco i la Vall d’Aran. L’occità és llengua oficial a Catalunya, en la seva variant aranesa. Potser heu estat al país i no l’heu vist. Escoltem-lo!

Episodis

Vídeo
Audio

Episodi 7: Mònaco, Niça i la tupinada (amb Gabrièu Pelisson)

A terres occitanes hi trobem una de les monarquies que més pàgines ha omplert de la premsa del cor. Anem a Mònaco, i no pas a jugar al casino de Mont Carles!

Volem entendre què hi fa aquí un principat independent, i perquè sent territori occità i tenint un himne en occità ??, les llengües oficials són el francès i el lígur genovès.

En Laurenç Revèst ens explica com parlen als confins orientals d’Occitània i la història d’aquest indret. Sabíeu que Napoleó III va annexionar el comtat de Niça a França el 1861 després d’un referèndum molt dubtós?

En aquest capítol comptem amb l'influencer occità per excel·lència, en Gabrièu Pelisson, que des de Niça, per skype, i en un català perfecte, ens explica les seves aventures al seu canal Parpalhon Blau.

Tanquem capítol amb una versió molt especial dels OC Brigada Internacional. La cantant Milena Pastorelli versiona amb a l’accent nissard la cançó de bressol més popular a tota Occitània que ja havia popularitzat la Maria Roanet l’any 1977 i pocs anys més tard la Rosina de Pèira i la Martina ens regalarien amb una altra versió. La Milena recorda com l’hi cantava la seva àvia, que era de Niça.

I així despedim 2022 al País Invisible!

O no? Queda molt per ensenyar dels nostres nous sortejos, nous directes, nous continguts i noves maneres d'interactuar de cara 2023. El Zaku ja pensa en eth Jorn des Aninòs! Us quedeu a descobrir què és, un aninò?

Amunt!