Tan a prop que t’hi transporta

Occitània és una nació sense estat al terç sud de l’Estat francès, 12 valls dels Alps d’Itàlia, Mònaco i la Vall d’Aran. L’occità és llengua oficial a Catalunya, en la seva variant aranesa. Potser heu estat al país i no l’heu vist. Escoltem-lo!

Episodis

Vídeo
Audio

Episodi 8: Bausen, l'alternativa popular

Dilluns blaus i cel blos! Som a plena pujada de gener, i per pujada, la que hi ha per arribar a Bausen, un dels pobles més singulars de la Val d’Aran. Un paradís rural on la globalització no ha aconseguit arribar. Durant molts anys, ha conservat la seva forma de parlar peculiar, i treballa per retrobar els cultius i cultura ancestrals.

A la seva secció, en Zaku rebobina a través de les múltiples facetes del programa que podrien haver-te passat desapercebudes, i llançem la pregunta: com podem cuidar els activistes de les llengües minoritzades? Tenim com a mínim una solució. Cal descendir un iceberg per arribar-hi.

Us expliquem la història d’amor més famosa i bonica de la Val d’Aran i parlem amb l’Alidé Sans dels Sarnalhers de Bausen, dels horts comunitaris o la tradició de les festes de foc pirinenques del har (haro bausenc) i fem front a un macroprojecte immobiliari.

I acabem, com sempre, amb un tema OC Brigada Internacional, en què l’Alidé i la seva mare, la Lúcia Mas, amb una gran complicitat i amor reinterpreten una cançó que la Lúcia va composar en una nit de cerca de pau interior anys abans que l’Alidé nasqués.

Amunt!