Tan a prop que t’hi transporta

Occitània és una nació sense estat al terç sud de l’Estat francès, 12 valls dels Alps d’Itàlia, Mònaco i la Vall d’Aran. L’occità és llengua oficial a Catalunya, en la seva variant aranesa. Potser heu estat al país i no l’heu vist. Escoltem-lo!

Episodis

Vídeo
Audio

Episodi 9: A Bordèu, l'occità POP! (amb Lucia Roulet)

Quan l'últim occità de Bordèu mor, ve un neoparlant per repoblar-lo. Bordèu és el límit actual nord-occidental d'Occitània delimitat amb l'Atlàntic, una ciutat cosmopolita. La part històrica de la ciutat es troba a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO com “un destacat conjunt urbà i arquitectònic” del segle XVIII, sent la ciutat occitana que té el nombre més alt d'edificis històrics conservats. Cap i casal d’una regió víncola, als entorns de Bordeus s’hi fan vins molt preuats. David Escarpit ens l'ensenya.

En Zaku desferma el debat al voltant dels doblatges en llengues minoritzades i ens recomana les plataformes on poder seguir els nous doblatges en occità.

Que aprenguin els nens i aprenguin els pares! La Lúcia Roulet, Bordalesa, ens explica el seu projecte per ensenyar occità a les aules, emprant de mascota una popeta (lagastina) de color violeta en contes i cançons. La Lagastina és ara també protagonista d’un llibre-CD per fer cantar nens i pares i s’està preparant un espectacle que incorpora la dansa.

I acabem, com sempre, amb un tema OC Brigada Internacional, en què en Rodin Kaufmann ens porta una electrònica en provençal de la cançó Desert d’Amics que va popularitzar en Raimon sobre un poema de Jordi de Sant Jordi que va escriure durant el seu empresonament a Nàpols el 1423.

Amunt!