Carregant...
Aquesta pàgina emmagatzema galetes per funcionar, si continua navegant s'entén que accepta el seu ús. Més informació en Declaració de galetes o en Política de privadesa.

Temporada 1

Ostana, entre L’Olimp i Babel

Pòdcast
1 any
0
0

Descobrim l’empenta de les valls occitanes del Piemont. Parlem del cinema paisà als incis del cinema verité i recomanem la visita al Prèmi Ostana, escritura en Lenga Maire, una mostra de conferències, música i cinema tant física com virtual que dóna veu i trobada als “revitalitzadors lingüístics”.

0:00 0:00

Descripció

Prenem un vol a Torí i remuntem els Alps a la recerca de l’Olimp occità, el mont Vísol, d’on neix el riu més llarg d’Itàlia, el Pò. És una terra de contrastos: de tradició i investigació científica. On els grups musicals barregen folk i guitarres elèctriques.

A les anomenades Valadas Occitanas hi destaquen tres valls: La Val Varacha, que rep els balls i gales de la Baia per Carnestoltes, La Val Pèlis, on hi ha l’església central de la religió Valdesa massacrada a La Gàrdia, i la Val Pò que ens acull.

La Val Po rep el Prèmi Ostana, escritura en Lenga Maire, una mostra de conferències, música i cinema tant física com virtual que dóna veu i trobada als activistes de llengües minoritzades. Conversem amb la Mariona Miret, representant internacional de la Chambra d’Òc, associació dedicada a conservar l’occità i l’arpità d’aquestes valls. Investiguem quin tipus d’accions fa la Mariona a títol propi com activista. Ens acompanya en Francesco Lafornara, expert en llengües d’Itàlia.

Avui parlem de cinema, ja que en Fredo Valla, mà dreta del laureat director bolonyès Giorgio Diritti, és un cineasta occità molt actiu i estimat a la zona.

En Zaku revisa les xarxes socials, on els nostres seguidors ens han descobert una joia del cinema paysan o pagès: Farrebique (1946) i la seva seqüela Biquefarre (1983). Això ens empeny a celebrar la videocreació en llengua minoritària com una petjada en la memòria històrica, i ens fa remembrar les iniciatives que la promouen, com la discontinuada Mostra Rescontres de Margarida, al país de Nimes.

En l’apartat musical, fem recomanacions de grups moguts com Lo Seriòl o Lhi Balhós, i tanquem amb el record de la Jacmelina, que va popularitzar la cançó antibelicista “Batalhas” l’any 1975 i que torna a estar d’actualitat gràcies a la reversió de Rodín Kaufmann dins la Guia pel Cançoner Occitan d'O.C Brigada Internacional.

Línia de temps

Crèdits

Contingut relacionat

No oblidis subscriure't al nostre butlletí!
Amplia amb les nostres xarxes

Continua la teva escolta!

Tots els episodis
Amunt!